Mijn passie voor de slagerij

Hoe het allemaal begon

Ruim 40 jaar in het vak en de passie blijft of wordt alleen maar groter. 
Meer tijd voor geweldig mooie producten. 

Maar eerst,  Hoe het allemaal begon. 

Hoe het allemaal begon

In 1961 geboren en 14 jaar later op een leeftijd om eens na te gaan denken wat ik wil worden. Altijd was ik al graag in de keuken bezig en hield erg van bakken en braden. Een oom van me had in Fijnaart een slagerij en daar ging ik tijdens de zomermaanden eens een paar weken meewerken om te kijken of ik dit leuk zou vinden.  In het begin alleen maar meekijken in de werkplaats wat er allemaal gebeurt en langzaamaan zelf ook een mes vasthouden. Dat beviel zo goed dat ik besloot om de slagersvakopleiding te gaan volgen.  In Utrecht was de dagopleiding slagersvak en ik ben daar naartoe gegaan.   De eerste 2 jaar erg veel theorie en ook praktijklessen.   Het 3e jaar was praktijkjaar met 2 stages in ambachtelijke slagersbedrijven.   De stages heb ik doorlopen in Breda en Prinsenbeek. Breda een specialiteitenslagerij waarbij ik vooral het winkelwerk heb geleerd.  In Prinsenbeek was vol-ambachtelijk met een uitgebreide worstmakerij.  Na dit stagejaar ben ik voor het laatste jaar terug naar Utrecht gegaan.   Naast praktijklessen weer veel theorie met o.a. een bedrijfsplan schrijven.

 

Van Theorie naar praktijk 

Na de opleiding heb ik ervaring opgedaan bij een aantal volambachtelijke bedrijven en bij enkele supermarkten.  Bij de ambachtelijke slagerijen is mijn passie ontstaan.   Het geven van advies aan klanten, het maken van mooie vleesspecialiteiten en de worstmakerij en het maken van rauwe hammen. 
Ruim 25 jaar geleden kregen we de mogelijkheid om een slagerij over te nemen in het toeeristische Renesse.  Een uitdaging die we enthousiast aangingen.  In onze eigen slagerij konden we onze passie kwijt.  Gezellige klanten die graag een stukje advies en een mooi en lekker stuk vlees wilden.   De mogelijkheid om het ambacht uit te stralen zoals wij voor ogen hadden met specialiteiten zoals Zeeuws spek, grillworst, droge worst, rauwe ham en mooi puur vlees.  
In een plaats als Renesse mocht barbecue natuurlijk niet ontbreken. Dit hebben we uitgebouwd tot een assortiment waarvoor klanten zelfs uit Duitsland kwamen.  Naast de winkel hebben we na 2 jaar ook een catering afdeling opgezet.   Vele families, vriendengroepen en verenigingen hebben we in de 25 jaar voorzien van een heerlijke barbecue en of warm/koud buffet. 
25 jaar lang hebben we dagelijks met hetzelfde enthousiasme als de eerste dag de keurslagerij gerunt. 

Tijd voor wat anders…….

Een winkel in Renesse, zoals wij die wilden runnen, was   7 dagen per week werken en dat hebben we altijd met veel plezier gedaan.
Na 25 jaar vonden we het tijd om iets anders te gaan doen.  Genieten van vrije tijd, reizen, tuinieren. 
Maar de passie is gebleven. 
2 a 3 dagen per week werk ik nog bij collega slagers en voor mezelf en kennissen maak ik nog wat mooie producten die we veel verkochten zoals grillworst, Zeeuws spek, droge worst etc.   
 
Rob Tholhuijsen